Costumiere

De vakopleiding tot costumière is een modevakopleiding met branche erkenning via het Landelijk Platvorm Modevakonderwijs. De opleiding wordt in modules gegeven en kan worden afgesloten met een certificaat of diploma conform de eisen van het Landelijk Platform Modevakonderwijs. Je kan per twee modules een examen afleggen. Deze deeltijdopleiding duurt minimaal anderhalf jaar. Ons advies voor de deeltijdopleiding is om in ieder geval een keer per week twee en een half uur les te volgen, maar liever nog twee keer per week.

Over de opleiding

De opleiding bestaat uit de volgende vier modules:

  • Module Rokken
  • Module Broeken
  • Module Blouse en eenvoudige japonnen
  • Module Kinderkleding en Textielwarenkennis

Voor alle vier de onderdelen maar je een tekenmap en detailstukken. De tekenmap bestaat uit grondpatronen en uitwerkingen op schaal met de daarbij behorende opdrachten. Bij het onderdeel blouse en japon wordt geleerd hoe modellen via plaatjes berekend en ingetekend worden in het patroon. Bij het onderdeel kinderkleding komt alles aan de orde zoals: jurken, jas, bodywarmer, rok, broek en meer. Er wordt gewerkt met het systeem van proportioneel maat berekenen.

De detailstukken bestaan uit verschillende naaitechnieken zoals:

  • Zakken, naden, biaisband
  • Rits, band, en split verwerkingen
  • Manchet en mouwsplitten
  • Verschillende soorten kragen en sluitingen

Je maakt voor alle onderdelen verschillende kledingstukken voor eigen gebruik, waarin de technieken worden toegepast. Voor de rok en de broek staan minimaal vijf maanden les per onderdeel voor de blouse en kinderkleding staat minimaal tien maanden les per onderdeel.
De modules kunnen met een certificaat of diploma worden afgesloten.

Na het behalen van het costumière diploma kun je verder met de beroepsopleiding coupeuse.

Rooster en examens

Onderaan in het scherm kun je het jaarrooster bekijken. Tijdens de schoolvakanties van regio Noord en op feestdagen zijn er geen lessen. De examens worden een keer per jaar afgenomen door het Landelijk Platform Modevakonderwijs in Nunspeet. Meer informatie vind je ook op www.verenigdemodevakscholen.nl. De diploma’s hebben een branche-erkenning van Modint.

Vragen of aanmelden?

Neem contact op met Karin van Oosten.